Buiten plantenbak: alles wat je moet weten
Bijna geen enkele tuin is compleet zonder dat je er wat mooie planten in hebt staan. Je hebt verschillende manieren om jouw tuin te vullen met mooie planten. Je kunt ze natuurlijk gewoon in de aarde zetten maar dit kost je waarschijnlijk wel wat onderhoud. Een andere manier is natuurlijk om ze in plantenbakken te zetten. Dit heeft een hoop voordelen, maar hoe kies je de beste plantenbak.
De voordelen van plantenbakken
Het hebben van plantenbakken heeft verschillende voordelen. De eerste hebben we natuurlijk al deels genoemd en dat is dat het een stuk minder onderhoud vereist. Bij het onderhouden van een tuin komt veel moeite kijken. Je moet het onkruid er uit halen, de plant klein houden en soms ook nog schoffelen. Bij een plantenbak of meerdere plantenbakken heb je dit probleem niet.
Ook nemen plantenbakken over het algemeen veel minder ruimte in en heb je dus meer ruimte om bijvoorbeeld een terrasje of een zwembad neer te zetten omdat overal gewoon tegels liggen. Plantenbakken kun je ook gemakkelijk verplaatsen als je de ruimte op een gegeven moment wel nodig hebt. Stel je hebt in de winter geen terras buiten staan maar in de zomer wel. Dan is het een kleine moeite om eens per half jaar de plantenbakken te verplaatsen en zo ruimte te maken voor jouw terras
Hiernaast kun je met plantenbakken jouw planten veel beter controleren en bepalen hoe groot ze groeien. In een tuin hebben planten de vrije ruimte om ontzettend groot te worden, ook al is dat misschien niet wat je wilt. Als je een plantenbak van een bepaalde grootte kiest dan kan de plant ook niet groter worden dan dat.
Tips voor het kiezen van een plantenbak
Voor je zomaar een plantenbak kopen gaat voor buiten gaat zijn er wel enkele dingen waar je aan moet denken. Je bent natuurlijk niet stom en weet wel hoe je een plantenbak moet kiezen maar het is makkelijk om een klein detail te vergeten. Vandaar dat wij alles op een rijtje hebben gezet zodat je dit kan voorkomen.
Als eerste moet je opletten dat je een plantenbak kiest die ook geschikt is voor buiten. De meeste plantenbakken kun je prima buiten zetten maar sommige zijn niet vochtbestendig of breken snel. Dan zijn ze minder geschikt om buiten te zetten, zeker als het regent of als het winter wordt. Waarschijnlijk gaan ze niet meteen kapot maar er kan wel snel schade toekomen aan de plantenbakken.
Een eigenschap die grotendeels bepaalt of een plantenbak geschikt is voor buiten is het materiaal waar de plantenbak van is gemaakt. Zo kan plastic bijvoorbeeld overal tegen maar kan het er een beetje goedkoop uitzien. Steen ziet er duurder uit maar is dat vaak ook, maar daarvoor krijg je wel een hoge duurzaamheid terug. Dan heb je nog hout, wat er erg mooi uitziet. Maar hout kan wel beschadigen als het veel regent. Je hebt in ieder geval veel verschillende opties en het is belangrijk om te kijken naar de eigenschappen die jij het meest belangrijk vind. Wellicht wil je liever een goedkopere plantenbak die er dan wat minder mooi uitziet maar je kunt ook liever wat meer geld uitgeven voor een plantenbak die precies naar jouw smaak is,
Hiernaast is het belangrijk om het goede formaat te kiezen. De planten moeten natuurlijk wel in de plantenbak passen. Kies dus eerst een plant uit en kies het formaat plantenbak wat hier precies bij past. Je hebt ook nog de optie om een grotere plantenbak uit te kiezen en hier verschillende kleine planten naast elkaar in te zetten. Hiermee kun je echt gaan spelen met je creativiteit. Je kunt het ook andersom doen en eerst de plantenbakken kiezen die je mooi vind. Hiernaar kun je dan planten kiezen die goed bij de plantenbakken passen zowel qua formaat als per kleur.
Naast het kiezen van een plantenbak is het ook essentieel om een vorm te kiezen. Zo heb je typisch gezien ronde plantenbakken maar ook vierkante plantenbakken en rechthoekige plantenbakken. In werkelijkheid kun je ook wel veel andere soorten plantenbakken vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Je kunt ervoor kiezen om allemaal dezelfde vormen plantenbakken te nemen en het rustig te houden. Als je jouw tuin een excentriek tintje wilt geven dan kun je er ook voor kiezen om allemaal verschillende vormen plantenbakken te kiezen en zelfs in verschillende kleuren.
De kleur van een plantenbak is ook belangrijk. Deze moet natuurlijk wel bij de planten en de rest van de tuin kleuren. Als de planten waar je voor kiest erg neutraal zijn dan zou je kunnen kiezen voor plantenbakken in felle kleuren. Toch is het vaak veel handiger als je kiest voor neutraal gekleurde plantenbakken. Denk aan antraciet, wit, grijs en pastel kleuren. Deze kleuren passen overal bij maar zijn toch wat interessanter dan het klassieke terracotta. Al kan teracotta ook erg mooi zijn in een bruin gekleurde tuin bijvoorbeeld.
Het kiezen van plantenbakken kan wat ingewikkelder liggen dan je misschien dacht. Maar als je weet waar je aan moet denken dan kom je er meestal ook wel uit. Uiteindelijk zijn het maar plantenbakken en kan je alles terugbrengen als het toch niet was wat je zoekt. Maar je er dus ook niet te druk om en kies vooral wat je mooi lijkt. Aanpassingen kun je altijd later nog maken, zolang je er maar op let dat de plantenbakken voor buiten geschikt zijn wanneer je ze aanschaft.