Hoe onderhoud je een plant?
Hoe onderhoud je een plant?
Bleke en kleine bladeren, langzame zwakke groei met lange openingen tussen bladeren en onderste bladeren die vergelen en afvallen? Dan krijgen je kamerplanten niet genoeg licht.
Uitgewassen bladeren, bruine schroeiplekken op blootliggende bladeren, verschrompelde droge bladeren, dood knapperige plant? Je kamerplanten krijgen te veel licht, de meeste verdragen geen directe zon!
Je moet het allemaal maar net weten…
Planten onderhoud je eenvoudig in een van onze bloempotten. Zowel voor binnenplanten als buitenplanten.
Hoeveel licht heeft een plant nodig?
Licht is het voedsel van planten die fotosynthese mogelijk maken (licht + water + kooldioxide in suikers en zuurstof). Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een van de belangrijkste factoren is om kamerplanten te laten gedijen.
De omgevingen waar de planten vandaan komen verschillen net zo veel als het uiterlijk van de planten zelf, daarom heeft elke plant iets andere lichtbehoeften, sommige zijn moeilijker te onderhouden en sommige groeien vrijwel overal. Bloeiende planten hebben over het algemeen een kleine hoeveelheid direct zonlicht nodig. Bekijk een van onze plantenbakken. We hebben net als voor bloempotten ook plantenbakken voor binnen en plantenbakken voor buiten.
Vochtigheid in de lucht
Bruine bladpunten, geelgerande bladeren, bladval, verschrompelde bloemen? Dan heeft je kamerplant last van droge lucht. Sommige zijn beter dan andere in een droge omgeving (bijv. Sanseveria, Beaucarnea, Ficus elastica en de meeste palmen) maar in de regel zal het verhogen van de luchtvochtigheid rond een plant de groeikracht enorm verbeteren.
Hoe vochtig is het in de woonkamer?
Alle kamers in het huis kunnen enorm verschillen in hun vochtigheidsgraad. Badkamers en keukens zijn over het algemeen de meest vochtige kamers met woonkamers en slaapkamers die droger zijn.
Onze ervaring leert dat gangen het droogst zijn. Simpel gezegd, warme lucht kan meer water vasthouden dan koude lucht, dus er is meer vocht nodig tijdens de winter in een verwarmde kamer om de relatieve vochtigheid (tussen blad en lucht) te verhogen. een koude ochtend. Lente en zomer zijn geen uitzondering, waar droge omstandigheden ertoe kunnen leiden dat water met een geweldige snelheid uit je planten (en compost) wordt gezogen.
Hoe verhoog ik de luchtvochtigheid?
Er zijn drie manieren om uw kamerplanten hiermee te helpen:
- Misting - Dit kan het beste 's ochtends met lauw water worden gedaan. Regenwater of gekookt water is het beste, omdat het geen witte afzettingen achterlaat op de bladeren van een plant. Vergeet niet om de boven- en onderkant te besproeien. Het voordeel van vernevelen is dat het de hele plant in de zomer afkoelt, het blad reinigt en spintmijt afschrikt.
- Groeperen - Zet kamerplanten bij elkaar op of plaats de potten in een groep. Dit zal de luchtvochtigheid rond de groep verhogen doordat vocht uit de compost wordt verdampt en uit de bladeren verdampt.
- Een andere manier is om tropische kamerplanten met een hoge luchtvochtigheid (bijv. Alocasia, Philodendron, Anthurium) in een droge omgeving te laten groeien.
Onthoud dat het hebben van planten in een kamer veel zal opleveren gezondere omgeving voor je door de luchtvochtigheid te verhogen en de bovenstaande methoden te gebruiken, zal dit effect toenemen.
Voeding van planten
Bleke bladeren, langzame zwakke groei en lagere bladeren die afvallen? Je plant heeft voeding nodig. Het is essentieel voor een gezonde plant. Er kunnen jaren voorbijgaan zonder te eten, maar de plant zal langzaam krimpen en vatbaarder worden. Menig plant wordt niet verzorgd, waardoor een plant er nog slechter uitziet die een stap dichter bij de bak staat. Binnen een maand kun je de teloorgang omkeren en je planten weer tot leven wekken.
Wat zit er in plantenvoeding?
Er zijn drie hoofdbestanddelen van plantenvoeding:
- Stikstof (N) - Voor bladgroei en vergeling van planten;
- Fosfaten (P2O5) - Voor wortelgroei;
- Potas (K2O) - Voor bloemen.